Allied Telesis AT9000/28
- Published in Stiri Retea/ Internet
Interfata grafica AT-9000/28
Am setat ip-ul 192.168.168.1 pe vlan 1 ca sa ma pot conecta la switch prin browser. In continuare voi prezenta setarile prin interfata grafica.
Dupa ce treceti de utilizator si parola, ajungeti in pagina Home a switchului. Aici nu puteti face nimic :).
Dau click pe System si-mi apare o pagina alba. Am crezut ca e de la browser asa ca am incercat si in Chrome. Acelasi rezultat. Optiunea System nu afiseaza nimic.
Optiunea Time iti permite sa setezi ceasul si data, diferenta de fus orar fata de UTC si adresa serverului NTP.
Continuam cu „port settings” unde avem afisat switchul si vedem porturile active. De aici se poate intra in configurarea fiecarui port in parte.
In imaginile urmatoare vedeti optiunile prezente in configurarea unui port.
Urmeaza, in meniul principal, butonul „Port Mirroring”, unde puteti configura porturi pt analiza traficului. Port Mirroring trimite o copie a pachetelor de date care trec printr-un port al switchului, catre un alt port (configurat in mirroring cu primul) unde este atasat un analizator de trafic.
Folosind mouse-ul, puteti alege porturile pe care doriti sa le puneti in mirroring si sa le adaugati la configuratie.
Butonul LACP va ofera un meniu in care se pot alege mai multe porturi pe care sa le agregati intr-o singura entitate, uniunea lor folosind la marirea capacitatii de legatura intre 2 switchuri si simultan la asigurarea unei legaturi redundante intre acestea. Protocolul asigura redundanta perfecta in cazul intreruperii legaturii pe unul dintre porturile agregate, prin inchiderea acelui port si redirectarea traficului prin alt alt port din agregare. Totodata protocolul trimite pachete de control catre switchul cu care comunica, acesta avand LACP la randul sau, prin care se asigura ca switchurile pot comunica intre ele prin aceasta metoda.
Urmeaza „Static Trunking”, care face tot agregarea mai multor porturi intr-unul singur, dezavantajul fata de LACP este ca in cazul intreruperii legaturii pe unul dintre porturile agregate, switch-ul va trimite in continuare pachete prin acel port, acestea fiind pierdute. Deasemenea, nu exista o verificare de protocol intre switchuri, ca in cazul LACP, astfel incat o simpla sertizare gresita a unui cablu poate cauza probleme greu de detectat.
Butonul de VLAN-uri ofera o interfata simpla de configurare a acestora, cu ajutorul mouse-ului.
La setarile de vlan, faceti click o data pe porturi pt a le adauga la vlan si de 2 ori pt a le adauga tag-ul.
Switchul nu are in interfata grafica vreo optiune de a vedea traficul care trece prin porturi, nu poti vedea tabela de MAC-uri, nu poti bloca MAC-uri, aceste optiuni putand fi utilizate doar prin comenzi, in consola.
Ultima optiune grafica este „Utilities”, in care puteti schimba software-ul si/sau configuratia de pe switch folosind un server TFTP.
Din pacate aici se termina interfata grafica a switch-ului Allied Telesys AT-9000/28, alte functii putand fi accesate doar prin consola. Este evident ca specialistii vor folosi modurile de conectare text – consola, telnet, ssh - modul grafic avand doar cateva functii primare, care nu ofera decat un nivel minim de administrare.