ASRock Z77 Extreme4 review
- Scris de Bruno
- Published in Review Procesoare/ Placi de baza
BIOS
Toti producatorii au personalizat BIOS-ul UEFI cu propria conceptie estetica. Si ASRock a construit propria varianta UEFI, care pot spune ca arata bine si este usor de folosit. Ca baza a folosit un BIOS AMI.
BIOS-ul ASRock este impartit in 7 diviziuni, fiecare cu setarile corespunzatoare.
1. Main = afiseaza informatii despre procesor si memorii; ofera acces la System Browser, prin care puteti vedea ce componente sunt atasate de fiecare slot sau port,; avem acces la OMG (online Management Guard), prin care se poata restritiona conexiunea Internet, in functie de situatie.
2. OC Tweaker = meniul de overclocking. De aici facem toate setarile legate de frecvente si voltaje. Avem la dispozitie 3 profile editabile, unde putem salva diverse configuratii.
3. Advanced = avem la dispozitie optiuni pentru CPU ( power management, hyperthreading, etc), chipset, stocare, ACPI, USB si retea.
De aici putem efectua upgrade-ul de BIOS, fie de pe stick, ori de pe Internet.
4. H/W Monitor = informatii despre temperaturi, voltaje, turatii ventilatoare, precum si cateva setari legate de acestea.
Putem activa/ dezactiva functia de dezumidificare.
5. Boot = alegeti unitatea de pe care se va incarca sistemul de operare.
6. Security = configuram parola pentru BIOS.
7. Exit = salvam modificarile (sau nu) si iesim
Este prima placa, dintre cele trecute prin mainile mele, care ofera pornirea sistemului din tastatura USB, nu doar din cea PS/2.
BIOS-ul activeaza protectia la overclocking si restarteaza dupa cateva incercari, afisand un mesaj despre situatie. Avem la dispozitie F2 sau DEL pentru a intra in BIOS, sa refacem setarile. Cu F12 capturam ecranul si salvam imaginile pe un stick USB.