AOC i2757Fm review

 

 

Metodologie

Pentru a aprecia in mod stiintific calitatea imaginii, vom folosi o baterie de teste, software si hardware, care reprezinta un standard in industrie.

Pentru inceput, monitorul va fi calibrat cu un colorimetru profesional, pentru a ne asigura ca intensitatea lumii si contrastului, precum si fidelitatea culorilor se afla la precizia maxima pentru hardware-ul testat.

Colorimetrul va fi folosit pentru doua teste:

Primul va testa capacitatea monitorului de a reda in mod fidel culorile. Folosind paleta de culori model, colorimetrul va analiza deviatia ΔE, dintre valorile-tinta ale acestor culori, si cele reale, redate de monitor. Testele noastre permit o toleranta de 2-3 pentru deviatia ΔE medie, si de 12 pentru ΔE maxima (pt. referinta, o diferenta ΔE 1 nu este perceptibila de ochiul uman).

Al doilea test al colorimetrului va analiza uniformitatea ecranului in ceea ce priveste doi parametri: Temperatura punctului de culoare alba, masurata in grade Kelvin, si luminanta, masurata in candele/m2. Acesti doi parametri vor fi masurati la 9 puncte pe ecran, si se vor inregistra deviatiile fata de centru. Toleranta admisa este de Δ50 ºK pentru temperatura, si Δ100cd/m2 pentru luminanta.

In continuare vom folosi software specializat pentru o serie de teste statice si dinamice. Testele statice, descrise individual pe scurt inaintea rezultatului, sunt menite sa probeze fidelitatea afisajului in diversi parametrii, si sa identifice eventuale puncte de defectiune. De asemenea unele dintre ele permit o apreciere vizuala a fidelitatii culorii, suplimentar fata de colorimetru.

In ceea ce priveste testele de miscare, monitorul, al carui ciclu de reactualizare este de 60 Hz, a fost fotografiat cu un un aparat foto digital, Canon EOS 60D, cu timpul de expunere mai rapid decat frecventa monitorului. Scopul testului este sa masoare timpul de raspuns al pixelilor monitorului - timpul in care un pixel trece de la stins la aprins sau invers - in realitate, comparativ cu specificatiile producatorului. Timpul de raspuns nu este niciodata zero, indiferent de tehnologia afisajului, si prin urmare obiectele in miscare vor lasa urme. Distanta la care acestea sunt vizibile ne permite sa calculam timpul de raspuns real.

 

« Prev
4/10 Next »

Cele mai citite