The Y Office este primul birou din România construit integral după criteriile Generației Y
- Scris de Bruno
- Published in Stiri diverse
Compania de consultanță imobiliară Colliers International, în parteneriat cu ASUS, Techo, Bene, Bittnet Systems, Saint-Gobain RIGIPS și Prographic Architecture Studio, au realizat un prototip al biroului viitorului - primul sediu al unei companii din România conceput integral conform cerințelor de lucru ale viitoarelor generații de angajați.
După patru ani de studii extensive asupra fenomenului Gen Y, Colliers International a luat decizia de a transforma sediul său din București într-un prototip al biroului Generației Y – un spațiu construit integral după criteriile noii generații de angajați, în ceea ce privește tehnologia, confortul, design-ul și planificarea spațiului, politicile de resurse umane și responsabilitatea socială.
"Cu ajutorul partenerilor noștri am transformat biroul tradițional într-un spațiu complex ce asigură creșterea productivității, stimulând creativitatea, colaborarea, transparența și oferind colegilor un mediu de lucru vesel și motivant. În prezent, mobilitatea și flexibilitatea sunt printre cerințele precizate în peste 90% din interviurile de angajare, cei mai buni dintre recruți fiind interesați de
contribuția companiei în cadrul comunității și politica de protejare a mediului. Astfel, am încercat ca prin The Y Office să oferim un exemplu, un prototip de birou care adresează nevoile noii generații, în contextul în care aceasta va fi factorul de decizie principal în viitorul apropiat", a afirmat Ilinca Păun, Managing Director Colliers International Romania.
Conceptul a fost asigurat de studioul de arhitectură Prographic, iar partea de fit-out și mobilier operațional a fost realizată în parteneriat cu TECHO. Soluția implementată în biroul Colliers este o metodă de optimizare a spațiului existent, elementele principale de design funcțional fiind:
- Hot-desking BENE: birouri utilizate în sistem sharing
- Spații de lucru colaborative pentru forțele de vînzări
- Elemente de mobilier cu izolare fonică pentru lucru individual
- Zone de relaxare și de discuții informale – cafeteria, lounge, canapele, fotolii
- Săli închise pentru discuții private sau activități ce necesită concentrare maximă
- Knowledge center & Plug-in Library
- Zone de divertisment și relaxare – cu masă de ping-pong, darts, jocuri de societate, sac de box etc.
- Scena Express Yourself – pentru divertisment, dar și pentru prezentări interne, sau seminarii și workshop-uri cu clienții
- Panouri mobile pentru comunicare internă și branding
- Dotarea posturilor de lucru cu ultrabook-uri ASUS ZENBOOK, tablete ASUS VivoTab Smart, laptop-uri ASUS U40SD și sisteme All-In-One ASUS ET2700 de ultimă generație, în premieră în România
- Infrastructură IT wireless, telefonie VoIP și sisteme de teleconferință CISCO
- Plafoane și placări acustice RIGIPS
Conform studiilor, spatiul per angajat va ajunge, în următorii cinci ani, la 12-15 Eur/mp, de la 8-10 Eur/mp în prezent. Biroul viitorului va avea mai puține birouri individuale, o varietate de spații pentru colaborare între echipe, mai puține săli de ședință și va fi mai eficient energetic.
In cadrul The Y Office, noul birou al Colliers, peste 50% dintre birouri sunt amplasate în zona de hot-desking, unde își va desfășura activitatea forța de vânzări a companiei. Pe lângă posturile de lucru fixe, biroul conține numeroase zone neconvenționale, create special pentru interacțiune informală, brainstorming și întâlniri spontane, precum și zone de lucru dedicate, spații tratate acustic pentru confortul angajaților și chiar o scenă, care înlocuiește vechiul flip-chart și încurajează exprimarea liberă și directă.
Conceptul The Y Office acordă o atenție specială componentei "verzi" a spațiului de lucru: poziționarea birourilor asigură o mai bună iluminare naturală, tehnologia mobilă (laptopuri, ultrabook-uri și tablete) reduce masiv consumul de hârtie, comutatorul centralizat asigură un consum de electricitate mai redus. Aceste elemente „verzi" vor genera costuri de operare a spațiului de lucru reduse cu 20%.