Dispozitivele hibride reprezinta viitorul Notebook-urilor, spune AMD
- Scris de Radu Bozga
- Published in Stiri Gadget
AMD mizează destul de mult pe APU-urile Temash şi Kabini, precizând că dispozitivele hibride de tip notebook sunt cele care reprezintă viitorul acestui segment.
Kevin Lensing, Directorul AMD pe segmentul de mobilitate, a precizat pentru TrustedReviews că segmentul notebook-ului tradiţional este depăşit, şi viitorul pentru acest segment este reprezentat de dispozitivele hibride. Ce inţelegem prin dispozitive hibride? Ei bine acestea sunt tabletele ce pot încorpora un smartphone performant, şi prin adăugarea unei tastauri devin adevărate maşini de lucru. Pe de altă parte notebook-urile mai rămân în urmă şi prin lipsa de mobilitate pe care o oferă, comparativ cu o tabletă, prin viteza primitivă de pornire comparată cu tabletele şi mai ales prin calitatea slabă şi rezolutia mică a display-urilor.
Nu pot decât să fiu de acord cu aceste afirmaţii. Adică de ce ai mai folosi un laptop pentru lucruri simple precum navigatul pe internet, când acesta porneşte în aproximativ 2 minute, când o tabletă iese din standby în cateva secunde? Mă refer desigur la simplul task de navigare şi nu la lucruri mai complexe.
"Credem că hibridul este laptopul viitorului, vor exista desigur un număr de capcane până când acestea vor defini normalitatea. Unele modele vor avea o perioada scurtă de viaţă, şi nu putem evita acest lucru. Design-ul acestora încă nu este bine definit." spune Kevin Lensing.
Problema cu care se confruntă producătorii de sisteme în momentul de faţă este că, vânzările reduse de hardware afectează decizia acestora, în sensul că înca nu se ştie ce tip de hibrid işi doreste lumea. Fiecare vine cu un design cât mai trăznit în incercarea de a nimeri ceea ce doreşte utilizatorul. Problema este că nici acesta din urmă nu este încă conştient de ceea ce vrea. Piaţa este înca prea tânără pentru aceste dispozitive pentru a se stabili care din ele va avea succes.
Totuşi, cu platformele Temash si Kabini, AMD tinde să demonstreze că dispozitivele cu o funcţionalitate duală, tabletele standalone cărora li se ataşează o tastatură, sunt sistemele viitorului. Lensing mai spune că dispozitivele propulsate de aceste cipuri se vor axa în primul rând pe consumul de conţinut atunci când sunt folosite ca tablete, acestea incluzând vizionarea de filme şi browsing-ul internetului, iar atunci când sunt andocate, puterea lor va creşte exponenţial mulţumită tehnologiei Turbo Dock de la AMD, ce promite puterea unei console pe un dispozitiv mobil.
Soluţiile hibride reprezintă lecţia pe care AMD a învăţat-o din greşelile făcute în trecut, şi acum, compania va reacţiona mult mai repede la schimbările din mediul tehnologic, livrând noi dispozitive inaintea competitorilor. AMD, prin cuvintele lui Lansing este responsabil pentru eliminarea segmentului de netbook-uri, lansarea platformei Brazos fiind motivul acestui eveniment. Ei bine tind să nu fiu de acord, Brazos nu a fost atât de important pentu piaţa de netbook-uri, cel puţin nu atât de problematic ca iPad-ul, a cărui lansare în 2010 a adus portabilitatea în mâinile utilizatorilor. Brazos a fost aşadar, "încă unul din factori".
Problema este că la noi nu prea se mai vorbeşte despre AMD, cel puţin în ultimii ani toată lumea spune că işi doreşte un Ultrabook, însă mai puţin de un sfert din aceştia conştientizează faptul că acesta este un termen pe care Intel l-a "înşurubat" atât de bine în capul nostru, încât îl asociem cu aproape orice laptop. AMD doreşte să schimbe această perspectivă în cazul dispozitivelor hibride, lăsând deoparte segmentul de laptopuri, pentru care ştie că nu mai are prea multe şanse acum.
Să sperăm aşadar că următoarele dispozitive hibride care ne vor trece prin mână, vor fi desigur cele cu AMD, şi că acestea vor fi atât de revoluţionare din punct de vedere al design-ului şi al performanţelor, încât să însemne ceva.