ASUS ROG Gladius gaming mouse review - Sabii, sabii oriunde!
- Scris de Devon
- Published in Review Tastatura/ Mouse
O privire mai atenta
ASUS a adaugat un aspect DIY la Gladius, ceea ce inseamna ca e destul de usor sa-l desfaci. Sunt doar 4 suruburi ascunse sub fiecare piciorus PTFE, iar odata scoase, mausul poate fi desfacut. Nu exista nici un fel de cleme ascunse, carlige ciudate, sau altceva care sa cauzeze probleme.
Mai este si un spatiu de 0.5mm intre fiecare piciorus si marginea sa, ceea ce asigura detasarea si repozitionarea lor cu usurinta.
Cu mausul desfacut am fost intampinat de un PCB branduit ROG si un layout relativ curat. Un mic sticker pe unul din suruburile de pe PCB-ul mic anunta ca odata scos garantia se pierde. Desigur asta nu m-a oprit, mai ales cand acest abtibild este usor de scos si reatasat.
ASUS a echipat Gladius cu un senzor Avago ADNS-S3988, acelasi folosit de Razer Deathadder 4G, care se intampla sa fie unul dintre cei mai buni senzori de pe piata.
Controland intregul set-up este un MCU ARM de 32-Bit, 72 MHz, cu o memorie flash de 32kB si 10bytes SRAM, ceea ce il face unul dintre cele mai puternice MCU-uri utilizate-n mausi de gaming.
Partea inteligenta la ASUS Gladius este posibilitatea inlocuirii switch-urilor. Vezi tu, click dreapta si stanga nu sunt lipite de PCB, ci sunt integrate intr-un socket ce permite inlocuirea lor cu usurinta. Din cutie, mausul vine cu 2xOMRON D2FN-F-FN switch-uri preinstalate, acestea fiind evaluate la o viata de 20 de milioane de click-uri, plus un switch OMRON D2FC-3M, cu o durata nominala 3 milioane de click-uri pentru rotita de scroll.
Pachetul mai contine si alte 2xswitch-uri OMRON D2F-01F, astea avand un rating de 1 milion de click-uri.
Rotita de scroll este ALPS, brand-ul ALPS fiind unul dintre cei mai reputabili producatori de switchuri mecanice din lume. In trecut acestia dominau piata tastaturilor mecanice. Cred ca mai produc si astazi tastaturi, dar sunt cam umbriti de popularitatea Cherry.
In timp ce interiorul este aproape perfect, reuseste sa o dea-n bara inainte de linia de sfarsit. Urmatoarea plangere nu ar fi o problema pentru majoritatea mouse-ilor, dar in cazul lui Gladius merita mentionat: Pe ce-al de-al doila PCB sunt 3 switch-uri care nu prea sunt de calitate. In fapt, nici macar nu stiu aceste switch-uri albastre, fiindca nu le-am vazut la nici un maus pana acum. Au o actiune similara cu OMRON, desi au nevoie de mai putina forta pentru actuare.