Asus GTX 980 Matrix Platinum review – amiralul ROG
- Scris de Bruno
- Published in Review Placi video/captura
Aspect și construcție
Cutia, specifica seriei ROG, nu dezvăluie decât numele produsului, fără imagini sau alte informații importante.
Pe verso, însă, avem prezentată placa, desfăcută pe componente, pentru a evidenția construcția cooler-ului DirectCU II, împreună cu detalii despre tehnologiile integrate pentru overclocking.
Ca accesorii, Asus a inclus 2x adaptoare pentru alimentare, 1x abțibild ROG, plus manualul și un CD cu drivere.
Placa arata elegant și impunător datorita cooler-ului masiv și a celor 2 ventilatoare de 10mm, dintre care unul beneficiază de tehnologia CoolTech, având un debit de aer radial, mai performant decât cel direcțional, al vecinului sau.
Pe verso, placa este îmbrăcată de o planșă din aluminiu, cu rol de răcire, dar și de protecție. Aceasta este decupata, pentru a facilita accesul la conectorii SLI și la punctele VGA HotWire.
Asus GTX 980 Matrix Platinum necesita 2x conectori de alimentare, cu 8 pini fiecare, ceea ce duce la un consum maxim de 375W. Exista un comutator pentru trecerea la modul LN2 (pentru azot lichid), iar logo-ul ROG luminează in tandem cu temperatura procesorului grafic.
Pe partea din spate exista butonul Safe Mode, pentru momentele in care sistemul nu pornește din cauza overclockingului greșit al plăcii video.
Comutatorul pentru Memory Defrost este folosit in sesiunile de overclocking cu azot lichid și are rolul de a încălzi memoriile, pentru a evita ceea ce se numește Cold Bug (temperatura scăzută, sub care cipul nu mai funcționează). Apare aici și un conector MOLEX, care alimentează circuitul de încălzire mai sus menționat.
Ca interfețe, Matrix nu diferă de Strix sau Poseidon, având 1x DVI, 1x HDMI și 3x DisplayPort.
Coolerul are 5 conducte, una având 10mm diametru, 2 fiind de 8mm, iar ultimele 2 de 6mm grosime. Doar 3 dintre ele ating procesorul grafic, celelalte preluând căldura de la vecine. Asus le-a vopsit in negru, asortându-le cu radiatorul.
Asus a folosit memorii Samsung pentru Matrix și a instalat un VRM cu 14 faze Super Alloy (Super Aliaj) și condensatori negri, metalici.
Acum putem trece la cifre și FPS.