Intel Core i7-6700K review - Skylake domina
- Scris de Devon
- Published in Review Procesoare/ Placi de baza
Arhitectura Skylake
Noua familie Skylake aduce un nou design intern si specificatii moderne pentru utilizatorul de astazi. Ar trebui sa fie mai rapid si preferabil, mai eficient, decat vechea generatie, iar astfel de imbunatatiri pot fi obtinute prin cateva metode, incepand cu arhitectura si continuand pana la configuratia chipset + RAM.
Primul pas in noua arhitectura de 14nm a fost vizibila prin Broadwell si este acum continuata cu Skylake. Pe a 5-a generatie Intel, regulatoare de voltaj integrate (FIVR) au fost parte din arhitectura interna, si aveau nevoie doar de VCCIN (Input Voltage) si VDDR (DRAM Voltage) din partea placii de baza. Aceasta structura FIVR a fost eliminata din platforma Skylake, ceea ce inseamna ca VCORE, VRING, VGT, VSA, VDDR sunt controlate si oferite independent de placa de baza.
Procesorul are 16 canale PCIE integrate, care comunia direct cu placa video, exact ca si Haswell/Broadwell. Comunicarea intre Skylake si chipset-ul Z170 este facuta prin noua interfata DMI 3.0 care are o latime de banda mai mare, deci performanta imbunatatita.
Noul chipset suporta 20x canale PCIe 3.0, fata de vechiul Z97, care suporta un maxim de 8x PCIE 2.0. Fiecare 3.0 este capabil de 8Gb/s, fata de cei 5Gb/s ai versiunii 2.0. Deci Z170 suporta mai multe conexiuni PCIE si mai rapide. Asta ma face sa ma gandesc la configuratii SLI/CrossfireX care ar beneficia de viteze x16/x16, pe cel putin 2 placi grafice simultan.
Altceva demn de mentionat este Full Range BLK overclocking care elimina problemele si dependentele dintre bus-ul procesorului si frecventa PCIE. Astfel, nu trebuie sa ne mai facem griji cand modificam frecventa BCLK, deoarece PCIE va fi mereu la 100MHz.
In cele din urma, Intel a introdus un nou socket pentru Skylake: LGA1151, ceea ce va insemna ca intregul sistem va trebui upgrad-at pentru a trece pe noua platforma. Haide sa vedem performanta noii platforme de la Intel.