Aportul tehnologiei la inceput de drum - sprijin sau redută?
- Scris de Bruno
- Published in Advertoriale
Dintre toate subiectele legate de tehnologie si afaceri, cel pe care vi-l propun astazi este printre preferatele mele: rolul tehnologiei Intel in eficienta activitatilor zilnice. Nu spun acest lucru la intamplare, ci pentru ca, pe mine, chiar m-a ajutat sa obtin rezultate mai bune, intr-un timp mai scurt. Adica mi-a oferit un grad mai mare de eficienta, iar, in afaceri, aceasta este un aspect sine qua non.
Sa o luam pas cu pas, de la zero catre …. plus infinit, limita la care tinde orice antreprenor. ;) Timpul necesar atingerii acelui punct (daca putem numi asa infinit-ul) depinde de drumul ales de om si de eficienta actiunilor in acea directie.
Start din degete sau din poignet?
Primul pas este atunci cand te hotarasti sa pornesti o noua afacere! Iti faci planul de bataie si incluzi pe el tot ce este necesar pentru buna desfasurare a actiunilor ulterioare. Ei bine, il faci cu pixul sau pe calculator? Functioneaza ambele variante, insa a doua solutie este mai eficienta, din mai multe puncte de vedere.
S-ar putea sa scrii mai repede pe tastatura, decat cu pixul. In plus, un document lung oboseste mana scriitoare, in timp ce tastatura nu. (1-0 pentru tehnologie)
Editarea digitala ofera posibilitatea adaugarii de text in oricare paragraf, precum si corectarii greselilor, in orice moment, fara mazgalituri, stersaturi vizibile. Ba chiar te poti intoarce la ce ai sters la un moment dat si recupera acea idee complet, in timp ce hartia respectiva poate ai aruncat-o si trebuie sa compui, din nou, textul. (2-0)
Poti lua fisierul cu tine, pe un stick de memorie, care incape in buzunar. Dosarul cu eventualele pagini scrise trebuie transportat cu o geanta de dimensiuni incapatoare. (3-0)
Prezentarea afacerii catre parteneri nu da bine cand vii cu un teanc de foi scrise cu pixul, mai ales daca vrei sa le oferi cate un exemplar. Fara tehnologia moderna, vei fi nevoit sa scrii de mana mai multe exemplare, consumand mult timp. Daca dosarul contine peste 10 pagini, o sa ai ceva de lucru. Daca nu ai talent la desen, nici nu vreau sa ma gandesc cum vor arata graficele J. In schimb, o prezentare pe laptop e mai eleganta si mult mai usor de partajat. (4-0)
Internetul este o resursa infinita de informatie si de comunicare, doua elemente esentiale in afaceri. Fara tehnologie nu ai acces la acestea, ca sa nu mai spun ca nu vei avea site si pagini de prezentare, deci reclama gratuita va fi zero, astfel incat apare o limitare in ascensiunea ta. (5-0)
As putea continua, insa stiu ca acel 0 (zero) nu se va schimba, asa ca ma opresc la ‚give me 5’, cum spun americanii si ‚bat palma’ cu tehnologia, pentru cresterea eficientei.
Fac un pas in alta directie si imi dau seama ca apare si problema vitezei de lucru. Probabil ai deja un PC sau notebook si il vei folosi pentru pasii de mai sus, insa este destul de performant ca sa ruleze cursiv si rapid tot ce ai nevoie?
Tehnologia moderna – avantaje si dezavantaje
O afacere noua presupune investitii pe care le vei recupera ulterior, intr-un anumit timp, in functie de niste factori. Unul dintre acesti factori este viteza de reactie, a ta si a echipamentelor utilizate, astfel ca tehnologia de ultima generatie iti va fi intotdeauna de folos in rezolvarea rapida a unor activitati. Eu sunt de parere ca, desi initial costul poate fi mai mare, avantajele pe termen lung sunt mai importante.
Fiecare generatie noua de componente aduce imbunatatiri de performanta, eficienta si fiabilitate.
1. Am sa incep cu performanta. Componentele Intel, de ultima generatie, ofera suport pentru tehnologii noi, care aduc un spor de viteza aplicatiilor uzuale, motiv pentru care cerintele tale se vor executa mai rapid.
O sa spuneti ca pentru Internet, email si niste documente, merge si unul mai slab. Este adevarat, dar noi vorbim aici de eficienta, iar ‚merge si asa’ nu incape intru-un plan de business coerent. Va dau si un contra-exemplu: navigarea pe Internet s-a cam mutat in zona securizata. Https ii ia rapid locul lui http, iar aceasta inseamna criptare de date, care tot inainteaza in biti, ingreunand astfel treaba PC-ului. Aici intervin instructiunile AES, integrate in procesoarele Intel si imbunatatite cu fiecare generatie hardware. Ei bine, un procesor din generatia a 6-a este cu peste 10% mai rapid decat unul din seria precedenta, astfel ca apare o diferenta de viteza la procesarea datelor criptate. Mai mult, informatiile afisate de un site vin sub forma arhivata, pentru a fi transferate mai rapid prin Internet. Arhivarea/dezarhivarea lor este efectuata tot de procesor. Si aici intervine procentul de mai sus, in favoarea generatiei mai noi.
Din aceasta ipoteza rezulta ca si Internetul poate rula mai rapid, pe PC-ul potrivit. Evident mai sunt si alti factori de influenta, dar astazi vorbim de tehnologiile Intel.
2. Urmatorul avantaj este eficienta energetica. Fiecare noua serie de componente hardware aduce cu sine o reducere a consumului de curent. Asta inseamna ca veti plati mai putin la energie, deci costurile afacerii scad, profitul creste, iar recuperarea investitiei initiale este mai rapida.
3. Durata de viata a componentelor ar fi urmatorul pas. Aplicatiile primesc si ele generatii noi, imbunatatite si garnisite cu functii moderne. Un PC de ultima generatie va rula mai rapid aceste aplicatii si va putea fi folosit mai mult timp, deci costurile de upgrade vor fi mai reduse, pe termen lung.
Asadar, concluzia e ca utilizarea unui PC/notebook, cat mai modern, iti va face viata mai usoara si afacerea mai productiva. Eu as alege o solutie hardware cat mai performanta, ca sa am certitudinea vitezei de procesare si siguranta fiabilitatii.
Tehnologia in afaceri este un castig. Spor la business! Daca sunteti in cautarea unui PC performant de business vedeti campania Intel de aici.