NetGear ReadyNAS 212 review – o solutie excelenta
- Scris de Bruno
- Published in Review Memorii/Stocare
Performanțe
Hard-urile se pot configura in RAID 0 si 1.
Pentru cei care nu știu:
- RAID 0 (stripe) însumează capacitatea si performanța hardurilor, însă pierde toate datele, in cazul defectării unuia dintre harduri.
- RAID 1 (mirror) scrie simultan, pe ambele hard-uri, aceeași informație, oferind siguranța datelor, dacă un hard se strică.
Am văzut că NAS-ul este capabil sa ruleze rapid interfața sistemului de operare si sa execute prompt comenzile primite, deci procesorul si memoria își fac treaba foarte bine, la acest capitol. Pe de alta parte, plăcile de rețea sunt capabile, individual, de 1Gbps, dar si de Teaming, adică unirea celor doua într-o singura interfață, de 2Gbps.
In funcție de hard-urile folosite, dimensiunea fișierelor, etc., rata de transfer poate varia. Un HDD nu prea este capabil sa transfere cu peste 1Gbps, iar o matrice RAID 0 nu va fi capabilă nici măcar de 2Gbps, însă dacă folosim SSD-uri, volumul creat poate transfera date cu peste 4Gbps, in timp ce plăcile de rețea impun o limită maximă de 2Gbps.
Consum si zgomot
In timpul testelor, consumul a ajuns pana la 26.6W, in lucru, stagnând pe la 20W, in repaus, ceea ce nu este rău deloc, mai ales ca un asemenea echipament va funcționa permanent, iar valorile menționate nu vor umfla prea tare factura de electricitate. In plus, setările de gestionare a energiei, permit oprirea automata a hardurilor, atunci când nu sunt folosite, si chiar a NAS-ului, pe anumite intervale de timp, cum ar fi pe timpul nopții.
De zgomot nu poate fi vorba, ReadyNAS 212 fiind perfect silențios, chiar daca in camera erau 26C. Am lăsat special sa crească temperatura in birou, sa vad daca apare vreun zgomot de la NAS, dar nu s-a întâmplat.