Asus Maximus IX Formula review - racire cu lichid
- Scris de Bruno
- Published in Review Procesoare/ Placi de baza
Aspect şi Construcţie
Fiecare versiune Formula vine cu un alt design al armurii ROG şi a water block-ului de pe VRM. Noua variantă nu face excepţie, ASUS punându-şi designerii la treabă şi venind cu Maximus IX Formula, o placă de baza ROG ce îmbină un aspect grozav şi caracteristici de top, atât pentru gameri cât şi pentru entuziaşti. Principala sa atracţie este blocul pentru răcire cu lichid, CrossChill EK II de pe VRM, care poate mentine cea mai încinsă zonă a plăcii, mult mai rece decât pe aer.
Corpul acestui bloc este conceput din aluminiu, în timp ce căile de acces pentru lichid sunt realizate din cupru, dar ASUS au adăugat câteva aripioare pentru a mări capacitatea de disipare a căldurii.
Acest bloc are un design care se îmbină cu partea de armură din jurul său, oferind un impact vizual de excepţie, ajutat şi de sistemul de iluminare ASUS Aura RGB.
VRM-ul este în totalitate digital şi are zece faze. Folosind răcirea cu lichid, puteţi menţine temperaturile de pe VRM destul de mici, oferind un ciclu de viaţă mai mare şi o stabilitate sporită, în special pentru overclocking. La un capăt al blocului, ASUS au implementat doi conectori de câte patru pini, dintre care unul dedicat pompei din circuitul de răcire cu lichid. O altă extensie se află în colţul din dreapta sus.
Placa suportă 64GB de memorie DDR4-4133+ în dual-channel. Versiunea precedentă era capabilă să suporte viteze ale memoriei de maxim 3866Mhz.
Armura ROG acoperă butoanele Power şi Reset şi le luminează denumirile cu RGB, controlat de tehnologia ASUS Aura. Display-ul Q-Code este de asemenea protejat de armură. Noul conector USB 3.1 pentru front panel a înlocuit vechea soluţie USB 3.0, fiind mai mic şi mai rapid.
Republic of Gamers din centru se aprinde în culori RGB, împreună cu sistemul de prindere de la capetele sloturilor PCI-E şi de logo-ul ROG de pe radiatorul chipset-ului. Primul slot PCI-E funcţionează la viteză x16, iar celelalte două la x8, deci soluţiile 3-way SLI / CrossfireX sunt posibile. Numai sloturile pentru plăci grafice beneficiază de tehnologia SafeSlot, fiind întărite cu metal.
Pentru a folosi slotul M.2 trebuie intai descoperit. Asta înseamnă că trebuie inlaturat un şurub pentru a avea acces la socket. Pentru alte dispozitive M.2, mai este un slot mini PCI-e sub chipset.
Partea de sunet este separate, deci nu vor apărea interferenţe cu restul plăcii de baza. ASUS SupremeFX este aici pentru gameri. Acesta este alcătuit din: ALC S1220HD – un codec audio multi-channel, care conţine un amplificator pentru căşti cu output 2.1VRM, capabil să conducă o impedanţă de 600-ohm, ESS Hi-Fi Sabre DAC – un convertor D/A 24-bit stereo, capacitori Premium Nichicon - pentru o claritate expectionala şi fidelitate şi SupremeFX Shielding – pentru a evita interferenţele.
Marginea de jos oferă o extensie RGB Aura, doi conectori pentru ventilatoare, un conector ROG-Extension pentru OC Panel, butoane pentru Safe_Boot, Retry, MEM_OK şi un întrerupător on/off pentru Slow Mode. În apropierea chipset-ului, ASUS au instalat alti conectori: W_in şi W_out permit monitorizarea input/output a senzorilor pentru lichid, iar W_flow ofera monitorizare pentru senzorul de flux. Sunt şi alte două interfeţe, una pentru ventilator şi una pentru placa de extensie, care multiplică porturile pentru ventilatoare.
M9F are şase SATA3, dar nu include şi SATA Express, ceea ce înseamnă că acel port nu este popular. De asemenea, este prezenta o extensie USB 3.0 orizontala, alături de noul port pentru USB 3.1.
ASUS au ales să pre-instaleze shield-ul I/O, la fel cum au făcut şi în cazul Rampage V Edition 10. Asta oferă o anumită eleganţă plăcii şi un aspect mai bun în comparaţie cu shield-ul standard, care vine împreună cu alte plăci. Aşa că interfeţele sunt complet acoperite şi fiecare dintre acestea este denumita, pentru uşurinţa în utilizare. Avem patru porturi USB 2.0 (unul pentru BIOS Flashback), patru USB 3.0, două USB 3.1 (A şi C), un DisplayPort, un HDMI, două antene Wi-Fi, portul Gigabit, optical SPDIF out şi cinci jack-uri analogice pentru sunet. Butoanele BIOS Flashback şi Clear CMOS completează zona interfeţelor.
Mulţumită sistemului unic de ataşare a I/O shield-ului integrat, noul design ajută la un contact mai bun între shield şi conectorii on-board, oferind o protectie de pana la 10KV impotriva ESD (Descarcare Electrostatica), o îmbunătăţire în comparaţie cu standardul industriei de 4KV/6KV şi standardul Q-Shield 6KV/8KV.
Plăcile Maximus IV Formula au la bord ultimul cip Intel Enthernet (I219-V) pentru sesiuni de gaming mai rapide şi mai fluide. Port-ul de reţea include OnBoard LAN Guard, care îmbunătăţeşte transferul şi oferă protecţie ESD împotriva electricităţii statice. GameFirst IV aduce tehnologia Multi-Gate Teaming, care va îmbina Wi-Fi-ul 2T2R cu Intel GB LAN sau orice altă conexiune de reţea, combinând toate lăţimile de bandă într-una singură, mărind viteza.
Cutia conţine câteva accesorii, printre care o mulţime de abţibilduri, dar de asemenea un bridge HB SLI şi CPU Installer, o invenţie interesantă de la ASUS.
Partea de software conţine programe ASUS create pentru această placă, ca Aura Sync, AI Suite III, RAMCache II, ROG MEMTweakIt, etc., dar şi nişte aplicaţii externe, precum Daemon Tools, dar cel mai interesant, o licenţă pe timp de un an pentru Kaspersky Antivirus, care este foarte folositoare.