Asus ROG Zenith Extreme review – robusta si stabila
- Scris de Bruno
- Published in Review Procesoare/ Placi de baza
Aspect si construcție
Zenith Extreme este o placa E-ATX, cu un aspect extrem de atrăgător, completat de iluminarea Asus Aura si de câteva idei inovatoare ale producătorului. PCB-ul este negru, iar radiatoarele sunt gri cu negru, într-o combinație unica, menita sa evidențieze vârful de gama al seriei X399, in familia ROG.
VRM-ul este compus din 8 faze DIGI+, construite din componente de top, pentru a asigura stabilitate perfecta in overclocking.
O noutate absoluta este Asus LiveDash OLED, un ecran mic, situat pe partea stângă, capabil sa afișeze tot felul de informații. Este de fapt, înlocuitorul celui cu care suntem obișnuiți, acela cu 2 caractere. In timpul secvenței de boot, acesta oferă codurile de eroare, apoi va afișa frecventa CPU, temperatura acestuia, vitezele ventilatoarelor, dar poate fi si configurat de utilizator, după dorință.
Cele 8 sloturi de memorie suporta pana la 128GB DDR4 3600MHz+, in regim quad channel. Acestea sunt ancorate suplimentar de PCB, tehnologie denumita SafeDIMM. Circuitul pentru memorii este special, Asus optând pentru trasee separate, împiedicând interferentele si obținând un semnal electric mai curat si mai stabil.
Ca si pe alte placi ROG, Asus a mutat socket-urile M.2 pe un adaptor (aflat in cutia plăcii), căruia i-a creat slotul DIMM.2. Aceasta modularizare a creat mai mult spațiu pe PCB, dar si posibilitatea de a crea alte adaptoare, in viitor, pentru diverse situatii.
Procesorul poate fi alimentat cu 2x conectori de 8 pini, așezați la marginea plăcii, nu deasupra VRM, cum se întâmpla pana acum.
Lângă alimentarea plăcii de baza, găsim butoanele de Pornire si Reset, însoțite de punctele de măsură si switch-ul pentru sloturile PCI-E.
Zenith are 4x PCI-E x16, capabile de configurații multi-GPU (SLI/CrossfireX) cu 4 placi grafice. Sloturile vor rula x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8, beneficiind din plin de aportul de 64 canale, oferit de procesoarele Threadripper. Exista o alimentare MOLEX, in partea de jos a plăcii, pentru echilibrarea curentului oferit de sloturi, in cazul SLI/CrossfireX cu 3 sau 4 placi.
Asus a integrat tehnologia SafeSlot, care îmbracă sloturile in armura metalica, protejându-le de îndoire sau rupere, dar si de interferente. Exista si 1x PCI-E x4, plus unul x1, pentru alte placi de extensie. O problema, aici, ar fi ca primul slot x16 este prea aproape de procesor, iar unele coolere, precum Noctua NH-U14S TR4-SP3, va vor obliga sa folositi al 3-lea slot PCI-E.
Pentru gameri, Asus a pus pe Zenith o placa de sunet ROG SupremeFX S1220, însoțită de un convertor analog-digital (DAC) ESS SABRE9018Q2C, capabil de 120dB SNR stereo la redare si 113dB la înregistrare. In plus, suita de programe Sonic Studio III oferă utilizatorilor opțiuni suplimentare, pentru redarea sunetului dorit.
O a doua zona cu butoane se afla sub cipsetul X399. Acesta este, de fapt, partea de overclocking, care aduce switch-urile Slow Mode si RSVD, butoanele Safe_Boot si Retry si jumperul LN2_Mode. Este evidenta orientarea Zenith către overclocking extrem, prin prezenta switch-ului RSVD, care se activează la temperaturi scăzute (de obicei pe la -120C) si elimina Cold Bug-ul pentru procesor. (Cold Bug este temperatura cea mai joasa, la care procesorul încetează sa mai funcționeze).
Pe marginea inferioara găsim extensii pentru RGB, ventilatoare si răciri cu lichid.
Partea de stocare este completata de 6x porturi SATA3 si unul U.2.
Interfețele on-board sunt protejate din toate părțile, beneficiind de un acoperiș dur si având integrat scutul, ca toate vârfurile de gama ROG.
Pe verso, Zenith are un backplate sub VRM, cu rol de răcire, dar si împotriva îndoirii PCB, însă rezistenta supremă este data de scutul aflat pe stânga, care acoperă aproape o treime din placa. Totodată, acesta are si rol estetic, oferind un aspect deosebit.