MSI Aero, Gaming, Sea Hawk, Lightning – cum alegi placa grafica potrivita
- Scris de Bruno
- Published in Review Placi video/captura
MSI Lightning
Am ajuns și la vârful ierarhiei. In acest moment nu ne mai gândim la buzunar, ci doar ca puteam avea cea mai performanta placa grafica MSI, dedicata overclocking-ului. Daca nu ești pasionat de overclocking, atunci este doar o placa grafica obișnuită, tactata mai sus decât celelalte.
Daca ești atras de OC, atunci Lightning îți deschide noi orizonturi de performanta. Având voltaje deblocate, atât pentru GPU, cat si pentru memorii, este capabila sa ridice frecventele pentru acestea, la un alt nivel. Celelalte serii video prezentate nu pot modifica alimentarea la memorii. Numai Lightning are acest avantaj.
Mai mult, are un BIOS special, care elimina limitele impuse plăcilor de gaming, eliberând puterea trăsnetului. Evident aveți nevoie de răcire suplimentara, dar întotdeauna exista azot lichid. Scuze, m-a cam luat valul. Sa revenim cu picioarele pe Pământ.
Lightning beneficiază de un cooler Tri-Frozr, similar cu cel de pe Trio, dar cu alta fațadă, pe care nu are RGB.
Ansamblul radiatoare-conducte-baza este același. Si cele 3 ventilatoare sunt la fel, dar asemănările se opresc aici.
PCB-ul este special conceput pentru seria Lightning, adică pentru overclocking extrem. MSI l-a acoperit, aproape in întregime, cu o placa metalica, mai groasa decât la seria Gaming. Aceasta răcește memoriile si are integrata o conducta, din cupru, care asigura o disipare mai rapida a căldurii, de pe VRM.
In contrapartida, backplate-ul are o conducta orizontala, care preia căldura de la PCB.
Nu poți sa faci overclocking decât cu un VRM pe măsură. De aceea Lightning are 14 faze digitale, care sa ofere stabilitate in condiții extreme, adică sub azot lichid.
Placa are senzori in mai multe zone, pentru monitorizarea in timp real a temperaturilor GPU, memorie, VRM. In plus, are 3 punte de măsură, unde pot fi conectate multimetre, pentru urmărirea voltajelor GPU, memorie si PLL.